Billigere tlf. og data i EU fra 15-06-2017 !!!
Så er det ganske vist. Roaming afgifterne (den ekstra betaling der er blevet pålagt tele abonnementer i udlandet) afskaffes i EU pr. 15 juni 2017. Eller gør de?
Vi er i årevis blevet tudet ørerne fulde af NU skulle roaming afgifterne væk. Og hver gang er det blevet udsat. Men nu er det faktisk vedtaget – både at de fjernes og hvordan de fjernes. Og det er lige det “hvordan” der er interessant for en hel del danske – og udenlandske – autocamper kørere.
Sagen er den, at Roaming afgifterne ikke HELT forsvinder. Der er tilfælde hvor de stadig vil være gældende, men højest i det omfang der blev vedtaget i Europaparlamentet i nat. Det blev vedtaget, at selskaberne skal kompenseres med €7,70 pr. GB data som falder gradvist til €2,50 frem til 2021. Det er det der kaldes “engros prisen”.
Og hvilke tilfælde er der så tale om. Det kan man finde på Europa Kommissionens hjemmeside.
Der kan man hente disse to .pdf filer som forklarer – på engelsk – hvad det drejer sig om. Technicalroamingfacts og Visualroamingfacts
Men kort fortalt:
Du bliver ikke længere pålagt roaming afgift når du tager på en tur over grænsen, eller på en almindelig ferietur til Frankrig eller Italien eller hvor i EU du nu tager hen. Heller ikke en længervarende autocampertur rundt i Europa på f.eks. et par måneder. Men hører du til dem der tager afsted i halve år ad gangen kan du opleve, at din udbyder kommer med regningsblokken.
For at forhindre misbrug har selskaberne nemlig ret til at overvåge dit forbrug, og hvis det viser sig, at dit forbrug er væsentlig større over en længere periode i udlandet end i dit hjemland, har de ret til at kræve ekstra betaling, men højest engros prisen.
Og hvordan lyder reglerne som selskaberne skal handle efter så?
Nederst på siden af den fil der hedder “TechnicalRoamingFacts.pdf” står følgende – oversat fra Engelsk.
Operatører kan bede kunder om at dokumentere at de bor i og har stabile bånd til det land de køber abonnement i, inden de inkluderer “Roam like at Home” i den ny kontrakt.
Operatører kan kun bruge den information de indhenter til brug for afregning til at sammenligne kundens forbrug af tele tjenester i udlandet med deres forbrug i hjemlandet.
Selv om operatørerne skal undgå overdrevet kontrol af kunderne, så skal de have mulighed for at opdage misbrug af gratis roaming for rejsende.
- Når de vil kontrollere om en forbruger bruger mere tid og har større forbrug i udlandet end i hjemlandet, skal operatøren se på forbruget hen over en periode på mindst fire måneder.
- Hvis forbrugsmønstret viser, at en kunde har været mere udenlands end hjemme og har haft et større forbrug medens han rejser i EU end der hjemme, skal operatøren først sende en skriftlig advarsel til kunden.
- Herefter har kunden yderligere to uger til at informere operatøren om sin rejsesituation, og til at logge ind i sit hjemland.
- Hvis en kunde forsat forbliver i udlandet, kan en meget lille roaming afgift pålægges. Denne afgift må højest udgøre den engros pris der er aftalt mellem Europaparlamentet og EU Kommissionen.
Disse er specifikke regler for undtagelses tilfælde. Langt de fleste Europæere rejser udenlands i mindre end 30 dage om året, så de behøver ikke tænke på disse anti-misbrugs regler.
Så vidt EU-Kommissionen.
Men modsat den sidste bemærkning, så er der rigtig mange af os med autocamper der tilbringer væsentlig mere end 30 dage i udlandet, og også nogle for længere perioder end 4 måneder. Så der er en lille mulighed for, at dem der gør det kan rende ind i en roaming regning – omend den vil være af en noget anden størrelse end dem man tidligere har oplevet.
Men det korte af det lange er: Du skal være meget berejst hvis ikke du bare kan bruge løs på samme niveau som her hjemme når du er i udlandet. Men hører du til dem der virkelig er væk længe og tit, så kan du rende ind i disse regler.