Regler for brugen af smartphone og tablet/GPS under kørslen i Tyskland
I den senere tid har der været forlydender om, at reglerne for brugen af smartphone og tablet/GPS under bilkørslen i Tyskland er blevet skærpede.
Efter lidt internet-research på relevante tyske sites kan jeg konstatere, at det er de ikke. Det er stadig de samme siden år 2000. Det, som derimod har ændret sig, er størrelsen af bøden – og den er ikke helt lille. For lige at få styr på, hvad man må eller – vigtigst – ikke må under bilkørslen i Tyskland, efterfølgende en lille repetition.
Først og fremmest: Selvfølgelig er det tilladt at telefonere og bruge sin GPS i bilen. Men for at kunne benytte dem under kørslen er det et ufravigeligt krav, at de er anbragt eller indrettet således, at de kan benyttes håndfrit – i en dertil beregnet holder eller gennem sit elektroniske udstyr, der tillader samtaler via bluetooth. Der vanker nemlig bøde, bare man rører det mindste ved fx mobilen! Med andre ord er det ikke tilladt OVEROVEDET, at der er kontakt mellem hånden og apparatet, så LÆNGE MOTOREN KØRER. Der må hverken klikkes en samtale væk eller tages imod, der må – selvfølgelig – ikke sendes SMS, e-mail, kikkes på uret eller andet, der kræver direkte kontakt. Bruges mobilen (eller tabletten) som GPS, så skal den være programmeret og startet, inden kørslen påbegyndes. Den må heller ikke samles op, hvis den fx er faldet ned. Det har man konen til at gøre – eller hvem der nu sidder ved siden af.
Bliver man “blitzet”, fordi man overskrider hastighedsgrænsen, og billedet viser, at der samtidig telefoneres – ja, så falder hammeren med øget kraft og bøden bliver mere end dobbelt. Den går heller ikke at køre ud i nødsporet og standse op dér, for at telefonere – det er strengt forbudt. Nødsporet er nemlig ene og alene beregnet til trafikmæssige nødsituationer! Det samme gælder jo i øvrigt også i Danmark.
Holder man for rødt med SLUKKET MOTOR, så er det ok at telefonere – og derfor altså også, når man sidder fast i en stau på motorvejen. Det gælder i øvrigt ligeledes, hvis bilen har start-stop-automatik iflg. en dom eller rettere frikendelse fra 2014.
Overholder man ovenstående, kan man med rolig samvittighed både telefonere og bruge sin mobil eller tablet som GPS. Så er man hverken i farezonen for en klækkelig bøde – man bliver heller ikke til fare for andre medtrafikanter. Og for at der ikke hersker nogen tvivl: ovenstående gælder faktisk også for cyklister.
Husk i øvrigt også det med at danne redningssluse – Rettungsgasse – på motorvejen, hvis der er stau, og ambulancen eller politiet skal kunne nå frem til et evt. ulykkessted. Også her vanker der pæne bøder, hvis man ikke gør plads.
Og ellers: god tur og unfallfreie Fahrt!
Renate Hovald – medlem 0142